Dzieci i pieniądze: czego uczą nas wyniki Badania Edukacji Finansowej Dzieci?

Inwestycyjny paraliż w polskich domach! 83% rodziców uważa edukację finansową za ważna, lecz tylko 20% rodziców rozmawia z dziećmi o inwestowaniu. Takie wnioski płyną z Badania Edukacji Finansowej Dzieci przeprowadzonego przez FinKids.pl. Serdecznie zapraszam do rozmowy z Dorotą Wiśniewską, autorką badania i założycielką FinKids.pl, która przedstawi wyniki badania oraz wnioski co do tego, jak edukować […]

Read More   

Darowizna czy spadek – jak przekazać majątek dziecku?

Darowizna czy spadek? Kiedy najlepiej przekazać majątek dziecku i jak zrobić to tak, żeby naprawdę pomóc, ale nie pozbawić się własnego bezpieczeństwa finansowego? Co lepiej podarować: gotówkę, mieszkanie, akcje, fundusze ETF, złoto czy firmę? I czy warto robić to od razu, czy lepiej poczekać do spadku? Artur rozmawia z Rafałem Ganowskim, prawnikiem zajmującym się ochroną […]

Read More   

Złoto na giełdzie – w co inwestować?

W ostatnich 5 latach inflacja zżarła prawie połowę naszych oszczędności. Jednym z jej tradycyjnych „pogromców” jest złoto. A inwestowanie w nie jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Obecnie można w nie zainwestować, nawet jeżeli w kieszeni mamy jedynie drobniaki. Pozwalają na to instrumenty giełdowe na złoto, które przy okazji odciążają nas z jego przechowywania. Dla […]

Read More   

Algorytmiczne inwestowanie w ETF – rozmowa z Grzegorzem Linkiem

Według badania „ETF w portfelu” niemal połowa osób inwestuje w ETF-y całkowicie pasywnie. Druga połowa chce łączyć inwestowanie pasywne z aktywnym. Tylko jak robić to efektywnie? Na to pytanie znakomicie odpowiada Grzegorz Link, twórca bloga InwestowanieAlgorytmiczne.pl. Przeszedł bolesną drogę od strat na Forexie do budowy strategii algorytmicznych. Następnie przez 12 lat zarządzał milionami w funduszach […]

Read More   

3 strategie na ekstremalną koncentrację rynków

„Kup szeroki rynek i trzymaj przez 10/15/20 lat, a czas zrobi swoje” – to często powtarzana recepta na sukces w inwestowaniu. Możecie to usłyszeć od znacznej części mediów i blogosfery finansowej, zachęcających do funduszy ETF. Sam regularnie wypowiadam się w podobny sposób i spora część mojego portfela opiera się na takich pasywnych założeniach. Ale musicie […]

Read More   

Kupujesz aktywne, dostajesz pasywne – niewygodna prawda o funduszach

W inwestowaniu dostajesz to, za co nie płacisz. To słynny cytat Johna Bogle’a, który zwraca uwagę na znaczenie kosztów w inwestowaniu, zwłaszcza w przypadku funduszy. Ze względu na wysokie opłaty niektórzy mówią wręcz, że „towarzystwa funduszy inwestycyjnych to patologia”. To chwytliwe hasło, ale mało precyzyjne. Są przecież TFI, które stosują zarządzanie pasywne i pobierają niższe […]

Read More   

Jak nauczyć dziecko inwestowania?

Komunia, urodziny, imieniny czy Dzień Dziecka – na wiele okazji w roku nasze dzieci dostają pieniądze. Ich oszczędności mogą się dodatkowo zwiększać dzięki środkom zarobionym na prasowaniu koszul taty czy sprzedaży lemoniady pod domem. Środki dziecka najczęściej leżą w jego skarbonce lub na jakimś marnym koncie oszczędnościowym rodzica. Oszczędności rosną, dzieci są coraz starsze i […]

Read More   

Czy Bitcoin nagradza cierpliwych? Filip Pawczyński

Czy warto inwestować w bitcoina długoterminowo na zasadzie „kup i trzymaj”? Zdania są podzielone. Ja sam nie jestem przekonany, czy w długim terminie będzie systematycznie rósł. Do tej pory nie trafiłem na argumenty, które przekonałyby mnie, że jest inaczej. Zwróciłem się do Filipa Pawczyńskiego, prezesa Polskiego Stowarzyszenia Bitcoin, z pytaniem, czy byłby w stanie przedstawić […]

Read More   

Czy warto inwestować w złoto?

Czy złoto to „bezpieczna przystań” czy marnowanie pieniędzy? Zdania są podzielone. Ma ono swoich zagorzałych zwolenników jak Raya Dalio, ale też przeciwników, jak Warrena Buffetta. Regularnie widzę, jak dealerzy złota nawijają nam makaron na uszy, jak doskonałą jest ono inwestycją. Razi mnie to – wiele osób ma chyba krótką pamięć. Z drugiej strony, Buffett moim […]

Read More   

Ile potrzebujesz, żeby stać się wolnym finansowo?

„Ile potrzebujesz, żeby stać się wolnym finansowo?” – to temat panelu dyskusyjnego, w którym miałem przyjemność wziąć udział podczas Warsaw Passive Investment Conference, która odbyła się w dniach 21–22 kwietnia 2026 roku. Michał Wojciechowski zaprosił mnie oraz Mateusza Samołyka (Inwestomat.eu) do rozmowy o dążeniu do wolności finansowej. To była bardzo ciekawa dyskusja. Bardzo cenię Mateusza […]

Read More