Kiedy i jak wypełnić PIT-ZG [2026]?

Jeżeli inwestujecie na giełdzie przez rachunek „zwykły”, czyli opodatkowany, czeka Was rozliczenie z fiskusem. Osiągając przychody za granicą, konieczne może się okazać złożenie PIT/ZG. Wiele osób ma wątpliwości, kiedy należy składać PIT/ZG i jak to robić. 3 lata temu nagrałem na ten temat przewodnik, ale od tamtej pory sposób działania platformy podatki.gov.pl zmienił się. Postanowiłem […]

Read More   

Ranking ETF na akcje globalne [2026]

Światowy rynek akcji można odwzorować za pomocą zaledwie jednego ETF-u. Może on zawierać nawet kilka tysięcy spółek z rynków rozwiniętych i wschodzących. Takie fundusze są powszechnie dostępne praktycznie dla każdego, nawet jeśli w kieszeni macie raptem kilkadziesiąt złotych. Od zeszłego roku koszty zarządzania nieco spadły oraz doszły nowe produkty. Przede wszystkim, Vanguard obniżył opłaty swojego […]

Read More   

Małe spółki – duże zyski?

Czy małe spółki przynoszą duże zyski? Intuicja podpowiada, że tak, „bo małe spółki dopiero się rozwijają, więc zwiększają zyski, a duże – rozwinięte – okres wzrostu mają już za sobą”. Jeżeli spojrzymy na polski rynek akcji, to wydaje się że ta reguła się sprawdza – w ostatnich kilkunastu latach maluchy i średniaki wygrywały z dużymi. […]

Read More   

Alternatywy dla lokaty w PLN [2026]

Lokaty bankowe kiedyś były synonimem pewnego zysku, ale obecnie ich oprocentowanie w bankach często nie rozpieszcza. Na szczęście istnieje dla nich alternatywy. W tym odcinku pokażę Wam kilka możliwości inwestowania z niskim poziomem ryzyka. Dowiecie się, jak sprawdza się konto w Trade Republic, obligacje detaliczne, a także fundusze i ETF-y obligacji krótkoterminowych. Wideo Trade Republic […]

Read More   

Ile Polski warto mieć w portfelu?

„Home bias” – tak nazywa się zamiłowanie do inwestowania głównie w akcje lokalnych spółek. To zjawisko powszechne na całym świecie, a Polska wręcz przoduje w tej lidze. Polacy kochają lokować pieniądze w spółki z GPW. Koncentracja na jednym rynku może okazać się ryzykowna, o czym ostatnio w brutalny sposób przekonali się chociażby mieszkańcy Ukrainy. Dlatego […]

Read More   

Jak wprowadzić mądre kieszonkowe dla dziecka? Dorota Wiśniewska (FinKids.pl)

Jak wprowadzić mądre kieszonkowe dla swojego dziecka? Nadszedł Nowy Rok, czyli tradycyjnie okres postanowień, kiedy kreślimy plany na przyszłość i podejmujemy nowe wyzwania. Ten odcinek jest skierowany przede wszystkim do rodziców, którzy chcą zadbać o edukację finansową swojego dziecka. Serdecznie Was zapraszam na rozmowę z Dorotą Wiśniewską, autorką Finkids.pl – headhunterką, przedsiębiorczynią i edukatorką finansową […]

Read More   

18 atomowych nawyków inwestorów

Polacy nie mają nawyku oszczędzania i inwestowania. Aż 30% aktywów trzymamy na nieoprocentowanych rachunkach, których połowę w ciągu ostatnich 5 lat zjadła inflacja. Jedynie 5% pracujących korzysta z kont IKE i IKZE, które pozwalają oszczędzać na podatkach. A ci, którzy inwestują, często brakuje systematyczności. Ostatnio przeczytałem książkę „Atomowe nawyki” Jamesa Cleara. Zainspirowała mnie do stworzenia […]

Read More   

OIPE po 2 latach – jak sprawdza się na placu boju?

2 lata – tyle minęło od wprowadzenia w Polsce OIPE, czyli nowego typu konta emerytalnego, zaliczanego do 3 filara. Póki co jedynym jego dostawcą w Polsce był Finax, który oferował je pod nazwą Europejska Emerytura. Sam mam ten rachunek i do tej pory regularnie go zasilałem. Na łamy atlasETF właśnie przygotowałem obszerny artykuł na jego […]

Read More   

Jakie wagi spółek w portfelu są najlepsze?

Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, NVIDIA, Tesla – to liderzy wzrostów ostatnich lat. Sukces największych spółek amerykańskich sprawił, że stanowią one coraz większy udział w indeksach. Portfele wielu popularnych ETF-ów, które słyną z szerokiej dywersyfikacji, są obecnie coraz bardziej skoncentrowane. Wiele osób twierdzi, że fundusze na szerokie indeksy nie zapewniają już dywersyfikacji. Źródłem problemu jest […]

Read More   

Badanie „ETF w portfelu” 2026

Zainteresowanie ETF-ami w Polsce systematycznie rośnie. Domy maklerskie pokazują, że ETF-y to już teraz najpopularniejsze zagraniczne instrumenty inwestycyjne. Dlaczego je wybieramy, jak inwestujemy i z jakimi problemami się mierzymy? Na te pytania odpowiada badanie „ETF w portfelu”. Pierwsza edycja odbyła się rok temu, wyniki są dostępne tutaj. Zapraszamy do udziału w drugiej edycji – „ETF […]

Read More