Ranking Brokerów IKE/IKZE [2025]

Emerytura to jeden z najczęstszych celów inwestycyjnych, a w dążeniu do niego idealnie się nadają rachunki emerytalne. Mogą one być prowadzone w różne formie, ale największe możliwości dają rachunek maklerski. Serdecznie Was zapraszam na Ranking Brokerów IKE/IKZE 2025, w którym przedstawię najlepsze maklerskie konta emerytalne. Od zeszłego roku sporo się zmieniło. Przede wszystkim w ostatnim […]

Read More   

Jak kupić ETF w Saxo Bank?

Saxo Bank to jeden z czołowych zagranicznych domów maklerskich z perspektywy polskiego inwestora. W ostatnim czasie bardzo poprawili swoją ofertę. Obniżyli prowizje, umożliwili wpłaty w PLN przelewem krajowym oraz wprowadzili raport podatkowy dla klientów, który uwzględnia polskie realia rozliczenia z fiskusem. Jeżeli się zastanawiacie, czy to rachunek dla Was, zerknijcie do mojego Rankingu Brokerów Zagranicznych. […]

Read More   

Jak inwestować na rynkach wschodzących?

28 – tyle aktualnie wynosi wskaźnik Cena/Zysk dla akcji USA. W ujęciu historycznym to kosmiczny poziom. Stany Zjednoczone od kilkunastu lat mocno rosną i coraz częściej słychać głosy, że są przegrzane. Wskaźniki wyceny pokazują, że rynki wschodzące są dużo tańsze. Co więcej, od początku tego roku osiągają one wyższe zwrotuy niż USA. Czyżby globalny kapitał […]

Read More   

Pasywna Rewolucja 2025 – podsumowanie

2 dni, 27 wystąpień, 50 prelegentów, 5 000 uczestników, bardzo dobrze ocenione wystąpienia – tak w skrócie można opisać 5. edycję konferencji Pasywna Rewolucja, która miała miejsce w dniach 8-9 października. Jej celem było przybliżyć inwestowanie w ETF-y i szerzej inwestowanie pasywne. To obecnie największe tego typu wydarzenie w Polsce. Konferencja gromadzi inwestorów indywidualnych, media, blogosferę, […]

Read More   

Mój portfel 2025 – sukcesy i porażki

Przygodę z inwestowaniem rozpocząłem w 2005 roku. Początkowo szło dobrze, ale potem zaliczyłem dużą wtopę. Popełniłem chyba wszystkie możliwe błędy. W końcu wypracowałem swoją pierwszą sensowną strategię. Z czasem zaczęła ona ewoluować, dostosowując się do zmian w moim życiu. Zapraszam do artykułu, w którym odsłonię przed Wami mój obecny portfel, dzieląc się sukcesami i porażkami […]

Read More   

Bitcoin na giełdzie – czy warto zainwestować?

Na polskie giełdzie zadebiutował bitcoin! A dokładnie Beta ETF Bitcoin, nowy fundusz ze stajni Beta ETF. Z punktu widzenia polskiego rynku to rewolucyjny moment. To zupełnie nowa klasa aktywów na GPW. Chociaż w bitcoina inwestować można także bezpośrednio. Są też zagraniczne instrumenty giełdowe oparte na bitcoinie. Czy więc warto zainwestować w Beta ETF Bitcoin? Zapraszam […]

Read More   

Pasywna Rewolucja 2025 – czym jest i dlaczego warto wziąć udział?

ETF-y i fundusze indeksowe zdobywają rosnącą popularność wśród inwestorów na całym świecie. Dzięki pasywnemu zarządzaniu, niskim kosztom i pełnej przejrzystości, stały się one jednym z najchętniej wybieranych instrumentów inwestycyjnych. W Stanach Zjednoczonych obserwujemy prawdziwą „pasywną rewolucję”. W Polsce temat ten wciąż jest stosunkowo mało znany. Dlatego też w dniach 8-9 października 2025 roku odbędzie się […]

Read More   

Jak inwestować w spółki dywidendowe?

Pasywny dochód z dywidend to marzenie wielu osób, które chcą być finansowo niezależne. Dochód ze spółek dywidendowych może naprawdę być pasywny – nie musisz wtedy walczyć z najemcami ani robić remontów. Chociaż dywidendy bywają trochę przeceniane. Niektórzy myślą, że to darmowy obiad. A inwestować w spółki dywidendowe można na różne sposoby. W tym materiale najpierw […]

Read More   

Jak zamienić etat na własny biznes?

Wczesna emerytura – badania pokazują, że może nie jest ona najczęstszym celem inwestycyjnym, ale całkiem sporo osób marzy o życiu z pasywnego dochodu. Niektórzy mają plan: najpierw zgromadzić kapitał dający wolność finansową, a potem rzucić pracę, aby podążać za swoimi pomysłami na życie (np. nietypowy własny biznes). I w wielu przypadkach jest to właściwa kolejność […]

Read More   

Jak inwestować w bitcoin bez podatku?

94,2 proc. Polaków słyszało o kryptowalutach, a co dziesiąty Polak w wieku produkcyjnym deklaruje ich posiadanie. Przeciętna wartość zainwestowanych środków wynosi 1000 zł, co dla ponad połowy osób stanowi mniej niż 5% portfela. W kryptowaluty można lokować środki bezpośrednio, np. na giełdzie kryptowalut – tu od zysków obowiązuje podatek. Jednak można to robić też pośrednio […]

Read More