Komputery kwantowe znowu rosną! Hindenburg zawiesza działalność! Wyniki BlackRock i TSMC #GITnews
Veeva Systems – najlepsza spółka na kolejne 5 lat oraz jako “kup i zapomnij”? 15.01.2025 – 213,75 $ Czytaj więcej »
Czy AMD to dobra inwestycja na 2025? Szybko wchodzić póki jeszcze jest tanio?AMD 07.01.2025 – 127,51 $ Czytaj więcej »
Ósmy rok publicznego prowadzenia portfela właśnie dobiegł końca. Miniony rok można zaliczyć do łatwiejszych ostatnich lat, tzn. kto w 2024 roku nie zarobił, ten musi drastycznie coś w swojej strategii zmienić. Mój portfel pod kilkoma względami ustanowił w 2024 roku kilka rekordów – osiągnął najwyższą dotychczasową roczną stopę zwrotu na poziomie 42%. Wynik ten byłby […]
Skończyliśmy kolejny rok, więc czas podsumować wyniki. Polskie spółki w 2024 roku nie miały najlepszy okres, główny indeks WIG kończy rok w okolicach zerowej stopy zwrotu. Mój portfel polskich spółek mimo ciągle utrzymującej defensywnej podstawy kończy za to z 10,6% plusem. Całościowo po trzynastu latach publicznego prowadzenia tego portfela, WIG zyskał 110,32%, a mój portfel […]
Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia oraz nowego roku życzę wszystkim czytelnikom dużo zdrowia, szczęścia, miłości i radości. Samych zysków na giełdzie, bezstresowych pozycji i dobrego wyczucia rynkowego.
Stopy procentowe w dół, a obligacje w górę? Nie powinno być również w dół? Co chce nam powiedzieć rynek dłużny?US10Y 22.12.2024 – 4,53% FED w minionym tygodniu obniżył zgodnie z oczekiwaniami stopy procentowe. Obniżka stóp procentowych prowadzi do spadku kosztu obsługi długu, czyli do spadku rentowności obligacji. Przy tym 10-letnie obligacje skarbowe USA po minionym […]